Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna, która chroni nas przed wirusem SARS-COV-2 oraz związane z nią zamknięcie w domach, praca zdalna i zmniejszenie aktywności fizycznej paradoksalnie osłabiają naszą odporność przez co nasz organizm staje się bardziej podatny na ataki różnego rodzaju drobnoustrojów. Warto więc wspomóc go zdrową dietą oraz jej super składnikami. Wystarczą te trzy, aby zrobić napój przeciwwirusowy wspomagający odporność.
Napój przeciwwirusowy z 3 składników! PRZEPIS
Składniki:
- 2 cytryny (razem ze skórką),
- kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm),
- 8 łyżek miodu.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cytryny umyj w wodzie z octem, żeby zmyć z niej pozostałości pestycydów.
- Następnie osusz i pokrój w plasterki razem ze skórką, która zawiera największe ilości witaminy C.
- Korzeń imbiru również umyj, pokrój i razem z cytryną umieść w sokowirówce lub wyciskarce.
- Po wyciśnięciu soku dodaj do niego miód i wymieszaj.
- Napój przelej do szklanej butelki, zamknij i przechowuj w lodówce.
Stosowanie:
- Dorośli i dzieci powyżej 13. roku życia - 1 łyżka stołowa dziennie.
- Dzieci poniżej 13. roku życia – 1 łyżeczka dziennie.
Napój można pić bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać go do chłodnych napojów lub przestudzonej herbaty. Ważne, aby nie mieszać go z ciepłymi płynami, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Napój przeciwwirusowy pij systematycznie w okresie jesienno-zimowym oraz na wiosnę, czyli w czasie sezonów infekcyjnych.
Zobacz też: Angielski dla dzieci? Poznaj szkołę językową, w której nauka jest przygodą!
Napój przeciwwirusowy – właściwości
Cytryna ma właściwości antywirusowe, skutecznie zwalcza więc wirusy, a także bakterie. Jest również cennym antyoksydantem. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C i polifenoli, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. Witamina C uszczelnia też naczynia krwionośne, dzięki czemu patogeny nie mogą rozprzestrzeniać się w organizmie. Cytryna skutecznie zwalcza drobnoustroje, szczególnie te atakujące nasz układ oddechowy.
Imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz wykrztuśnych, dzięki którym zwalcza katar i kaszel. Ułatwia odksztuszanie zalegającej wydzieliny i poprawia funkcjonowanie układu oddechowego, wspomagając leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma również działanie odkażające, napar z imbiru łagodzi ból gardła.
Miód jest naturalnym antybiotykiem, zwalcza także wirusy będące przyczyną grypy i przeziębienia. Łagodzi kaszel i katar, niweluje gorączkę, ma również właściwości wykrztuśne, dzięki czemu jest skuteczny w leczeniu chorób dolnych i górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność i zapobiega zakażeniom wirusowym i bakteryjnym.
Połączenie tych trzech składników o tak silnym działaniu bakterio- i wirusobójczym w napoju przeciwwirusowym skutecznie wspomaga odporność i pomaga zapobiegać chorobom wirusowym i bakteryjnym. Stosuj więc napój przeciwwirusowy zarówno, aby uchronić się przed zachorowaniem, jak i w trakcie infekcji, aby złagodzić i skrócić jej przebieg.
CZYTAJ TEŻ:
Przepis na "złote mleko", które warto pić gdy karmisz piersią>>